Roolipeli

Noitahovi on roolipeli, mikä tarkoittaa että sen pelaajat kertovat yhdessä tarinan synkästä Pohjolasta. Yksi peliin osallistujista toimii pelinjohtajana, jota myös lyhyesti pj:ksi kutsutaan, ja loput pelaajina. Kukin pelaaja ohjaa yhtä tarinan keskushenkilöä eli pelaajahahmoa, joka lyhennetään toisinaan ph:ksi. Pelinjohtaja taas ohjaa kaikkia muita Pohjolan asukkaita ja hahmojen ympäristöä. Pelinjohtajan hahmoja kutsutaan ei-pelaajahahmoiksi tai eph:iksi.

 

Roolipelejä on perinteisesti verrattu elokuviin. Pelaajat ovat elokuvan päähenkilöiden näyttelijöitä ja pelinjohtaja on ohjaaja. Roolipeleissä ei ole hienoja lavasteita tai erikoistehosteita. Sen sijaan niissä on vapautta, joka sallii pelaajien toteuttaa itseään. Siinä, missä näyttelijöiden täytyy puhua ennalta määrätyt repliikkinsä ja ohjaajan luoda käsikirjoituksen mukainen tarina, ovat roolipelaajat vapaita päättämään itse mitä heidän hahmonsa tekevät ja sanovat, sekä tutkimaan koko ympäröivää maailmaa oman halunsa mukaan.

 

Käytännön peli on kuitenkin yleensä lähempänä kaverien keskeistä jutustelua, jossa vuorotellen viedään tarinaa eteenpäin, kuin elokuvan ohjaamista. Roolipelissä siis kerrotaan yhdessä tarina, johon pelaajat antavat panoksensa ensisijaisesti omien hahmojensa kautta pelinjohtajan taas toimiessa kaiken hahmoja ympäröivän kuvaajana. Nykypäivänä netti on loistava paikka löytää apua ja neuvoja muilta roolipelaajilta. Linkkejä osiosta löytyy roolipelifoorumeiden osoitteita tiedonhaluisille.